Ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο και το Πανεπιστήμιο του Sheffield απ' όπου αποφοίτησε το 2002 με BMus (Hons). Στη συνέχεια, σπούδασε στο ίδιο πανεπιστήμιο επικεντρωμένος στη μουσικολογία και τη διεύθυνση ορχήστρας κι αποφοίτησε με MasterinMusicbyresearch το 2004.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε σημαντικά Ελληνικά και ξένα περιοδικά επιστημονικού χαρακτήρα. Έχει λάβει μέρος σε διάφορα διεθνή συνέδρια όπου και παρουσιάζει την ερευνητική του εργασία, η οποία είναι επικεντρωμένη κυρίως στα θέματα της μουσικής σε συνάρτηση με τον πόλεμο, της μνήμης και της μουσικής ενώ το ερευνητικό του πεδίο είναι κυρίως η περίοδος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα. Είναι ο επιμελητής δύο τόμων, Μανώλης Καλομοίρης - 50 χρόνια μετά από τις εκδόσεις Fagotto Books (2013) και σε συνεργασία με τον Νίκο Μαλιάρα, ενώ επιμελήθηκε και το βιβλίο Αυτοβιογραφία και το Αρχείο του Αλέκου Ξένου που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη (2013). Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του αφορούν τα λήμματα "Fascism" και "War Music" για τον τόμο Music in the Social and Behavioral Sciences: An Encyclopedia ed. Thompson, William Forde (New York: Sage Publications, 2014), pp. 455-458 and 1180-1183.

 Έχει εργαστεί ως μουσικολόγος και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" και από τον Ιανουάριο 2013 είναι Διευθυντής της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Erol Üçer" και Λέκτορας Ιστορικής Μουσικολογίας στο ΜΙΑΜ (CenterforAdvancedStudiesinMusic) στο Istanbul Technical University.