Η Δέσποινα Προβατά είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιστορίας του γαλλικού πολιτισμού με ειδίκευση στις Διαπολιτισμικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας στο Τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή της από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 4-Σορβόννη όπου εκπόνησε το μεταπτυχιακό της (Diplôme d’études approfondies) και το Διδακτορικό της στη Γενική και Συγκριτική γραμματολογία. Στη διάρκεια των σπουδών της στη Γαλλία, υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ. Από το 2000 συνεργάζεται και με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο όπου διδάσκει Ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων ενώ υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη ενός ερευνητικοί προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Λεβέντη και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Γαλλικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Αναπληρώτρια καθηγήτρια May Chehab).

Η Δέσποινα Προβατά έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, συλλογικούς τόμους σε συνεργασία με άλλους ερευνητές, έχει συγγράψει κεφάλαια σε βιβλία και πολλά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά που άπτονται της Συγκριτικής φιλολογίας, της Ιστορίας των ιδεών, των Διαπολιτισμικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας και των Μεταφραστικών σπουδών.

Είναι αντιπρόεδρος της διεθνούςεταιρείας SIHFLES (Société Internationale pour l’Histoire du Français Langue Étrangère ou Seconde - http://fle.asso.free.fr/sihfles/) και υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού με κριτές Documents pour l’histoire du français langue étrangère ou seconde (http://dhfles.revues.org/).

Περισσότερα...

Academia...